Directie Infectieziektebeleid (IZB)
Organisatieonderdeel
De gegevens zijn actueel en laatst bijgewerkt op: 01-07-2024
Op 28-06-2024 is door de organisatie aangegeven dat de gegevens correct zijn. De laatste wijziging is op 01-07-2024 doorgevoerd.
Onderdeel van
Algemene informatie
Afkorting | IZB |
---|
Functies
Directeur | F.B. (Frank) Kooiman MA |
---|
Organisatiebeschrijving
De directie IZB zet zich ervoor in dat mensen in Nederland optimaal tegen ernstige, soms langdurende, gevolgen van infectieziekten, waaronder zoönose, beschermd zijn. Dat doen we door preventie (onder andere vaccinaties), het vroegtijdig signaleren van risico’s en door direct actie te ondernemen als dat nodig is. Ook faciliteren en stimuleren we kennisopbouw over infectieziekten en hebben we oog voor verschillen in de samenleving en extra aandacht voor groepen die meer risico lopen.
Aandachtsgebieden
- Samen in de keten: De directie IZB zorgt ervoor dat alle schakels in de keten hun werk goed kunnen doen door de juiste randvoorwaarden te scheppen. Primair vindt alles rond infectieziekten plaats door professionals, zonder bestuurlijke inmenging. Specifieke infectieziekten of aspecten, zoals antimicrobiële resistentie, kunnen op de agenda komen omdat experts een risico signaleren, vanwege (inter)nationale doelstellingen of omdat de politiek of samenleving hier om vraagt.
- Maatschappijbreed: iedereen kan gevolgen ondervinden van infectieziekten en de maatregelen daartegen. Als directie IZB zijn we aanspreekbaar op alles wat samenhangt met een infectieziekte, maar we zijn niet verantwoordelijk voor alles. We doen bij het uitbreken van een infectieziekte ook een beroep op de verantwoordelijkheid van economische en maatschappelijke sectoren. We faciliteren ze waar mogelijk.
- Omgevingsbewust: infectieziekte-ontwikkelingen hangen samen met grote mondiale vraagstukken zoals klimaatontwikkeling, verlies van biodiversiteit, bevolkingsgroei en ontbossing. Gezondheid en weerstand zijn ook afhankelijk van factoren als lucht- en waterkwaliteit, gezonde voeding, schulden en armoede, goede arbeidsomstandigheden en van klimaat(adaptatie).
- Lerend en innovatief: als directie IZB bouwen we voort op eerdere ervaringen. We werken samen met onze reguliere onderzoekspartners, zoeken steeds naar nieuwe partners en stimuleren innovatie.
- Paraat staan: we nemen verantwoording en financieel beheer serieus en werken doelmatig en rechtmatig. Bij een crisis werken we met het Departementaal Crisis Centrum (DCC) en maken we gebruik van reguliere crisisoverlegstructuren. We hebben afspraken met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over het kantelpunt tussen een infectieziektecrisis en een maatschappelijke crisis.