Berichten over uw buurt

Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Terug naar Ministeries

Programmadirectie Integraal Zorgakkoord (PDIZA)

Organisatieonderdeel

Actief van 01-01-2024 t/m heden

De gegevens zijn actueel en laatst bijgewerkt op: 01-07-2024 Op 28-06-2024 is door de organisatie aangegeven dat de gegevens correct zijn. De laatste wijziging is op 01-07-2024 doorgevoerd.

Onderdeel van

Algemene informatie

Afkorting PDIZA

Functies

programmadirecteur dhr. dr. K.J. (Klaas) Beniers

Organisatiebeschrijving

In september 2022 hebben veertien partijen het Integraal Zorgakkoord (IZA) afgesloten. In het IZA zijn ruim 400 afspraken gemaakt met als doel de (curatieve) zorg betaalbaar, van goede kwaliteit en bovenal toegankelijk te houden. De focus ligt daarbij op de Zorgverzekeringswet, maar er is ook verbinding met andere domeinen, waaronder het sociaal domein. Dit omdat een integrale aanpak nodig is om de (toegankelijkheids)problemen in de zorg aan te pakken. Dat doen we op landelijk niveau door goede randvoorwaarden te creëren (transformatiemiddelen, bekostiging, wetgeving). Op regionaal niveau door het faciliteren en stimuleren van goede regioplannen. Op lokaal niveau door afspraken in de praktijk te brengen. PDIZA is een tijdelijke, kleine directie die binnen VWS de uitvoering coördineert en de samenhang bewaakt, en in het veld de beweging aanjaagt.

Aandachtsgebieden

  • De directie organiseert en faciliteert de bestuurlijke overleggen die elk kwartaal plaatsvinden. De IZA-partijen bespreken de voortgang en nemen besluiten.
  • De directie heeft een gezant passende zorg aangesteld (hoogleraar Jan Kremer), die met bestuurders en professionals spreekt over passende zorg in de praktijk.
  • De directie is verantwoordelijk voor communicatie over het akkoord, zoals het laten zien van goede voorbeelden en resultaten. De directie is samen met de directie Communicatie verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een publiekscampagne.
  • Het volgen en aanjagen van de beweging in de regio. Onder meer door werkbezoeken te organiseren en de voortgang in de regio in beeld te brengen. Een kwartiermaker IZA stimuleert de regionale samenwerking.
  • De directie zorgt dat de verschillende onderdelen van VWS gelijkgericht de acties uitvoeren. De acties van het IZA worden uitgevoerd door tien thematafels.
  • De directie zorgt voor een integrale aanpak van debatten en brieven aan de Tweede Kamer over het IZA.
  • We zorgen voor samenhang met andere akkoorden en programma’s, zoals het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), de Hervormingsagenda Jeugd, Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg (TAZ) en Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO).
  • We monitoren het akkoord op vier niveaus: Monitoring van de 400 acties (doet iedereen wat is afgesproken?).
  • Monitoring van de beoogde verandering van de zorg.
  • Doelgroepenmonitoring (wat is het effect op groepen burgers en patiënten?).
  • Monitoring van de transformatiemiddelen.

Deel uw feedback

Was dit de informatie die u zocht?

Waar bent u precies naar op zoek?

Wat kunnen wij verbeteren?