Berichten over uw buurt

Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Terug naar Organisatieonderdelen

Directie Curatieve Zorg (CZ)

Organisatieonderdeel

De gegevens zijn actueel en laatst bijgewerkt op: 01-07-2024 Op 28-06-2024 is door de organisatie aangegeven dat de gegevens correct zijn. De laatste wijziging is op 01-07-2024 doorgevoerd.

Adresgegevens

Bezoekadres Parnassusplein 5
2511 VX Den Haag
Zuid-Holland
Postadres Postbus 20350
2500 EJ Den Haag

Contactgegevens

Telefoon (070) 340 79 81 (algemeen)
Fax (070) 340 78 34

Onderdeel van

Algemene informatie

Afkorting CZ

Functies

Directeur mw. drs. B.E. (Birgitta) Westgren
Plaatsvervangend directeur dhr. ir. S.P. Dekker

Organisatiebeschrijving

De directie Curatieve Zorg werkt aan een zorglandschap waarin de curatieve zorg toegankelijk, goed en betaalbaar blijft voor iedereen die haar nodig heeft. We proberen zorgpartijen te verleiden, te stimuleren en aan te spreken om het gewenste zorglandschap te realiseren. Dat doen we binnen de kaders van het zorgstelsel en in lijn met de afspraken in relevante akkoorden en programma’s. Daar waar de gewenste ontwikkeling van het zorglandschap raakt aan - of schuurt met - het stelsel, agenderen wij deze vraagstukken bij de directies die hiervoor verantwoordelijk zijn. Voor CZ zijn dit meestal de directies Z, PZO en MEVA.

Aandachtsgebieden

  • VWS heeft in het Integraal Zorg Akkoord (IZA) afspraken gemaakt om de eerstelijnszorg, de acute zorg, de curatieve geestelijke gezondheidszorg en de medisch specialistische zorg (MSZ) toegankelijk te houden. CZ draagt bij aan het IZA door de financiële (premie) kaders te beheren. Verder door de uitwerking van de afspraken in het IZA te faciliteren en waar nodig - en voor zover dit mogelijk is binnen de kaders van het stelsel - regie te voeren op de uitvoering van deze afspraken. Samen met PZO, Z, het ZIN en de NZA organiseert CZ de bekostiging van prestaties in de zorg, in lijn met de afspraken van het IZA. Ook agendeert CX Knelpunten in wet- en regelgeving.
  • CZ stimuleert kwaliteit in de eerstelijnszorg en ggz met programma’s die worden uitgevoerd door ZonMW. Toegankelijke geboortezorg en mondzorg zijn geen onderdeel van het IZA maar wel belangrijk. CZ trekt en coördineert hier programma’s en afspraken met het veld die – in lijn met het IZA - gericht zijn op toegankelijke zorg voor iedereen die haar nodig heeft.
  • CZ faciliteert medisch specialistische zorg (MSZ), huisartsen en geboortezorg met subsidies om gestandaardiseerde gegevensuitwisseling mogelijk te maken tussen zorgprofessional en patiënt en tussen instellingen onderling. CZ werkt de Wet gegevensuitwisseling in de zorg voor de MSZ in lagere regelgeving uit.
  • CZ is verantwoordelijk voor de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg. Doel van deze wet is om verplichte zorg zoveel mogelijk te voorkomen en de minst ingrijpende vorm van zorg in te zetten.
  • CZ is verantwoordelijk voor de Wet Ambulancezorgvoorzieningen. Doel van deze wet is om de continuïteit en kwaliteit van de ambulancezorgvoorzieningen te waarborgen.

Deel uw feedback

Was dit de informatie die u zocht?

Waar bent u precies naar op zoek?

Wat kunnen wij verbeteren?